Rotterdamse vrijwilligers
Stichting Mara heeft verschillende projecten voor mensen in kwetsbare posities. Een van die projecten is OPstap; een project voor dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam. Een team van vrijwilligers zet zich in om deze jongeren één keer in de week even wat onstpanning en social time te bieden d.m.v. een lunch of activiteiten in de avond. Wie zijn deze vrijwilligers? En wat beweegt hen om hier tijd voor vrij te maken? Ik maakte portretten van deze mooie mensen met Rotterdam als decor. Zij vertelden mij hun verhaal. Heel mooi om te zien hoe iedere vrijwilliger zijn eigen drijfveer heeft om hier aan mee te doen; vaak bepaald door iets dat zij in het verleden hebben meegemaakt.
Dit is Fabienne. Ze werkt als communicatieadviseur bij Woonstad Rotterdam.
‘Ongeveer 8 jaar geleden kwam ik in Rotterdam wonen. Sindsdien heb ik verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan, in eerste instantie om anderen te ontmoeten. Ik heb daar ook echt vriendinnen aan overgehouden. Wat me vooral boeit aan vrijwilligerswerk is dat het je horizon verbreedt en dat je de kans krijgt cultureel of maatschappelijk betrokken te zijn. In mijn werk ben ik al heel creatief, daarom zocht ik nu naar vrijwilligerswerk waarbij ik vooral maatschappelijk betrokken mag zijn.
OPstap is misschien wel het leukste vrijwilligerswerk dat ik tot nu toe gedaan heb. De jongeren zijn namelijk super vriendelijk en positief, we doen erg leuke dingen en met de vrijwilligers onderling is het ook erg gezellig, we zijn echt een team.’
Carina werkt als webanalist bij een groot bedrijf. Ze vindt haar werk erg leuk, maar naast 5 dagen in de week achter de computer zitten wil ze ook met mensen werken; ècht contact maken. En zo kwam ze terecht bij OPstap.
‘Zelf heb ik een hele fijne en stabiele jeugd gehad, maar ik weet dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik wil graag iets teruggeven. Iets voor een ander doen. Ik zocht naar vrijwilligerswerk waarbij ik me kan inzetten voor jongeren. Bij OPstap zijn we er voor een best brede doelgroep. Sommige jongeren hebben bij een pleeggezin gewoond of in een jeugdinstelling, anderen zijn uit een ver land naar Nederland gevlucht… Waar het op neer komt is dat het een hele diverse groep jongeren is, maar wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal wind tegen hebben gehad in hun jeugd. Deze jongeren hebben nog een heel leven te gaan. Ik hoop dat ik ze wat positiviteit en gezelligheid kan meegeven, ongeacht wat ze vroeger hebben meegemaakt.’
Carina haalt thuisloze jongeren van Stichting Maaszicht wekelijks op, zodat ze met haar mee kunnen reizen naar de activiteiten.
Dit is Farah, de chefkok van de tweewekelijkse lunch. Ze bedenkt de lekkerste recepten, doet boodschappen voor een klein bedrag en kookt héérlijke gerechten met verse producten. Farah is een soort ‘aunty’ van de groep. Jongeren komen bij haar met hun frustraties, maar ook om hun trotse momenten te delen. Met een lach en een traan staan ze samen de uien te snijden.
‘I love to cook as I believe that you can show care and love through providing a healthy well balanced meal ensuring guests have all the energy they need to get through the day. The sharing of a meal brings a closeness to the community and allows an eclectic group to feel grounded to our group lunches as we set the table and sit together to enjoy a meal and catch up’
Farah komt uit Londen en woont nu 6 maanden in Rotterdam. Ze werkt als freelance creative designer. Ze wil graag vrijwilligerswerk doen zodat ze zich meer kan mixen tussen de Rotterdammers. Zonder dat ze het door heeft zijn Farah’s kooksessies bijna een soort ‘kook workshops’ waarbij ervaringsdeskundige vrijwilligers en jongeren leren om op een makkelijke manier heerlijk te koken.
Sabrina doet de opleiding ‘ Maatschappelijke zorg ervaringsdeskundige’ waarbij ze wordt opgeleid om haar ervaringen deskundig in te zetten. Eerder heeft Sabrina meegedaan aan het project KOEK, waarbij thuisloze jongeren getraind worden om andere jongeren in opvangcentra hun opvang te laten keuren. Daarna heeft Sabrina ruim een jaar stage gelopen bij basisberaad.
Bij Stichting Mara helpt Sabrina niet alleen bij het project OPstap, maar ook bij het jonge moeder project Maramama’s. ‘Ik heb in een soort gelijke situatie gezeten als de jongeren van OPstap en Maramama’s. Zelf ben ik ook jong moeder geworden. Ik vind het belangrijk om met de projecten mee te denken en er voor de jongeren te zijn. ik weet waar ze doorheen gaan en waar ze behoefte aan hebben. op school leer ik om de moeilijke dingen die ik heb meegemaakt om te zetten in mijn krachten. over een paar maanden ben ik klaar met mijn opleiding. Dan wil ik eerst even uitrusten. Daarna hoop ik een baan te vinden in de jeugdzorg. Het is mijn droom om vanuit daar een verschil te maken.
Dit is Daisy. Ze zit in het 3e jaar van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en ze werkt daarnaast nog 3 dagen in de week als senior klantenservicemedewerker.
Daisy vindt het belangrijk om er voor jongeren te zijn die geen stabiele jeugd hebben (gehad). Zelf is Daisy als kind op 4 jarige leeftijd vanuit Bonaire naar Nederland verhuisd en vervolgens verhuisden zij nog eens 5 keer binnen Nederland. Ze weet daardoor hoe het is om op te groeien op steeds nieuwe plekken en vrienden te maken met mensen die je weer kwijt raakt.
‘Ik heb het erg naar m’n zin bij OPstap. Ik vind het boeiend en leerzaam dat ik zowel bij OPstap Rotterdam als OPstap Den Haag betrokken ben. Het zijn bijna dezelfde projecten, maar ook weer helemaal niet. De sfeer is anders. Je voelt toch ook dat iedere stad zijn eigen mentaliteit heeft. Rotterdammers zijn wel directer en pro-actiever denk ik.’
Dit is 21 jarige Kim. Ze is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Rotterdam en zit nu in het 2e jaar HBO SocialWork aan de Hogeschool Rotterdam.
‘De periode dat ik een tiener was, was er heel veel chaos. Ik heb in die tijd regelmatig gesprekken gevoerd met psychologen. Met het starten van de opleiding Social Work is er echt iets veranderd in mijn leven. Ik sta wat serieuzer en minder naïef in het leven. Ik word omschreven als een meid vol energie, een kletskous en sociaal. Dat zijn eigenschappen die best wel goed van pas komen bij OPstap.
Het mooie aan OPstap vind ik dat we werken met jongens en meiden die even oud zijn als ik. Ik sta gewoon naast ze, we zijn allemaal gelijk. Zelf zit ik nu lekker in mijn vel en dat gun ik de jongeren van OPstap ook.
Dit is Göran. Göran is vader van twee kinderen en heeft een succesvolle onderneming in de makelaardij gehad.
‘Ik was al jarenlang ontzettend druk met mijn onderneming, maar een paar maanden geleden besloot ik het roer om te gooien. Ik stapte uit mijn onderneming, nam een break en wilde meer dingen gaan doen waar ik blij van word: thuis bij mijn gezin zijn, meer sporten en met jongeren werken. Dus na wat googlen kwam ik uit bij OPstap.
Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij OPstap. Ik voelde me direct welkom. De allereerste keer dat ik mee ging stonden we al met z’n allen te dansen en te zingen. Ik wil graag verschil maken, er zijn voor jongeren die het moeilijk hebben. Ik vind het mooi om te zien dat we als groep een veilig en vertrouwde omgeving hebben gecreëerd voor deze jongeren. ’
Dit is Hanne, ze heeft politicologie gestudeerd in Leiden en heeft daarna een master bedrijfskunde in Zweden afgerond.
“Mijn ouders werken allebei in de zorg. Hierdoor ben ik van jongs af aan in aanraking gekomen met kwetsbare mensen. Ik ben altijd geïnteresseerd in het verhaal achter de persoon: ‘there’s more to the picture than meets the eye.’ Soms staan mensen door hun sociaaleconomische achtergrond al met 1-0 achter. Daarnaast werkt de bureaucratische politiek vaker ontmoedigend dan probleemoplossend. Ik ben intrinsiek gemotiveerd om een verschil te maken en verandering te realiseren in deze soms keiharde maatschappij. Één van de manieren waarop ik hier invulling aan kan geven, is door nu onderdeel te zijn van het team van OPstap. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je een sociaal netwerk hebt. Idealiter zou ik graag zien dat iedereen zich serieus genomen voelt en zijn verhaal kwijt kan, ongeacht je afkomst en waar je staat in het leven. Ik beschouw het als een voorrecht om een rol van betekenis te mogen spelen binnen OPstap. Samen staan we sterker!”
Dit is de 24 jarige Maartje. Ze heeft de opleiding maatschappelijk dienstverlener afgerond en volgt nu de deeltijd opleiding Social work bij Inholland Rotterdam
Ze wil graag jeugd en gezinscoach worden.
“Ik heb met veel doelgroepen te maken gehad in mijn opleidingen. Ik wilde mij graag meer verdiepen in dakloze jongeren. Ik had niet gedacht dat er zo veel dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam zouden zijn!!
Zelf heb ik het fijn gehad thuis en wil ik graag iets teruggeven aan anderen die dit niet hebben (gehad).
Het is nooit te laat om te dromen en je dromen waar te maken, wat er ook gebeurt.
Ik vind Stichting Mara – Maraprojecten (waar OPstap deel van uit maakt) een hele leuke en fijne organisatie. Iedereen verdient hier een kans en er wordt echt gekeken naar wie ze zijn, ze worden hier niet beoordeeld.”
Dit is de 33 jarige Michael. Michael werkt als zorgbegeleider bij Profila Zorg. Hij heeft 4 kinderen en een pleegzoon.
‘Via een goede vriend van mij, Adam, hoorde ik over het project OPstap. Het boeide me direct. In mijn werk, en ook bij mijn 18 jarige pleegzoon, heb ik gezien dat veel jongeren in benarde situaties belanden. Vaak komt dat door overmacht, externe factoren waar zij helemaal niets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door ouders die er niet meer zijn of niet goed voor hun kind kunnen zorgen. Daardoor komen zij in de problemen terecht of maken zij een verkeerde beslissing met grote gevolgen.
Ik wil er graag voor deze jongeren zijn. Het maakt me blij als ik zie hoeveel lol sommige jongeren hebben tijdens een avondje OPstap. Jongeren zijn de toekomst, daarom moeten we zuinig op ze zijn’
Yasmin doet het laatste jaar van de opleiding Sociaal Werk. Yasmin heeft volle weken met haar studie, stage en een gezin, maar toch kiest ze er voor om vrijwilligster bij OPstap te zijn. Yasmin is bij alle avondactiviteiten betrokken en haalt altijd de jongeren van Stichting Maaszicht op.
‘Ik ken OPstap Den Haag al een aantal jaar. Ik heb daar zelfs wel eens meegelopen. Ik vond het super leuk om de jongeren te leren kennen een praatje met ze te maken. Toen ik hoorde dat OPstap ook in mijn eigen stad opgezet zou worden heb ik me natuurlijk gelijk aangemeld om vrijwilliger te worden!
Elk persoon heeft zijn bagage en een verleden, maar we willen allemaal iets moois van ons leven maken. Als ik iemand daarbij kan steunen en ook lol mee kan hebben dan doe ik dat heel graag! Ik vind het heel mooi en belangrijk om er voor elkaar te zijn.’
“When one door is closed don’t you know that many more are open” – Bob Marley
Dit is Iris. Naast haar drukke studie Social Work en haar stage bij Vluchtelingenwerk zet zij zich in als vrijwilligster bij OPstap.
“Ik wil graag met jongeren werken. Toen ik hoorde over OPstap was ik meteen enthousiast! Ik wil graag mensen helpen en ik geloof dat samen leuke dingen doen en plezier maken daar bij hoort.
We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen. Respect en begrip voor een ander. Positiviteit. Een verschil maken begint bij jezelf.”
Enise studeert Social Work en wil later het liefst met jongeren gaan werken.
‘Jaren geleden is mijn zus op minderjarige leeftijd van huis weggelopen. Tien jaar later ben ik weer herenigd met mijn zus. Zij heeft mij verteld wat zij destijds heeft meegemaakt, denk hierbij aan verkrachting, op straat slapen, zonder eten zitten en geen familie en vrienden hebben. In deze periode kon zij nergens terecht, want er waren toen nog geen organisaties zoals OPstap Rotterdam die zich inzetten voor dakloze jongeren.
Mijn zus is mijn motivatie om mij in te zetten voor dakloze jongeren. Ik vind het super dat OPstap Rotterdam zich inzet voor jongeren in nood. Met trost kan ik zeggen dat ik hierbij een steentje bijdraag aan de samenleving. Ik wil de jongeren ondersteunen in het dagelijks leven en activiteiten met ze doen, zodat zij eventjes uit ‘de wereld van begeleiders’ kunnen komen en de positieve kant van de wereld kunnen zien en beleven.’
Kaylee is de nieuwste aanwinst van OPstap. Ze is al vanaf de eerste dag van OPstap wekelijks als jongere aanwezig, maar vanaf vandaag wordt ze vrijwilligster.
Kaylee is dakloos geworden toen de situatie thuis bij haar moeder onhoudbaar werd. Op haar twintigste verjaardag werd ze uit huis gezet. Via het jongerenloket kreeg ze gelukkig die zelfde dag nog een plek toegewezen in nachtopvang de Plataan. Daar heeft ze ongeveer twee maanden gezeten.
‘Mijn tijd bij Plataan was best wel zwaar. Overdag moesten we naar buiten. Ik had helemaal niks, behalve een telefoon zonder belminuten en zonder internet. Ik zat hele dagen bij centraal station een beetje series op mijn telefoon te kijken enzo. Want daar was gratis wifi. Om 17 uur mochten we naar binnen bij Plataan. Onderling was het eigenlijk best gezellig. Ook omdat we binnen geen gebruik mochten maken van onze telefoons. Dan raak je veel makkelijker in gesprek met elkaar.’
Na Plataan stroomde Kaylee door naar Enver op het Sandelingplein. Daar woont ze nog steeds, maar er is inmiddels al wel urgentie aangevraagd en ergens binnen nu en 9 maanden krijgt ze haar eigen woning toegewezen.
‘Nu ik langzaam uit het zorg traject groei heb ik echt de behoefte om stappen te maken. Ik wil niet meer alleen met mezelf bezig zijn, maar er juist voor anderen zijn. Ik heb toen ik jong was heftige dingen meegemaakt en ik kan me daardoor goed met de jongeren van OPstap identificeren. Ik weet waar ze behoefte aan hebben.
OPstap heeft mij veel gebracht. Ik ben er echt véél socialer van geworden. Voorheen was ik heel stil in groepen en voelde ik me ongemakkelijk. Dat heb ik nu niet meer. Ik voel me een stuk zelfverzekerder en stap veel makkelijker af op mensen die ik nog niet ken. Ik heb ook geleerd om meer over mijn gevoel te praten. Nu is het tijd om de rollen om te draaien en niet meer alleen voor mijn plezier naar OPstap te gaan, maar ook om er iets te brengen en iets te leren.’